Ειδικότητα Τεχνολογίας και Ελέγχου Τροφίμων |
Ο απόφοιτος της ειδικότητας αναμένεται να αποκτήσει, κατά την εκπαίδευσή του, τις ακόλουθες γνώσεις και να εκτελεί τα παρακάτω επαγγελματικά έργα:
- να γνωρίζει τις βασικές αρχές της λειτουργίας του φυσικού περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων, τις αξιοποήσιμες δυνατότητές του και τους τρόπους εμπορικής διαχείρισης, συντήρησης και επέκτασής τους (δρυμοί, βιότοποι κ.α.)
- να προστατεύει τους φυσικούς πόρους και το περιβάλλον
- να χρησιμοποιεί βασικές γνώσεις φυτικής και ζωικής παραγωγής
- να γνωρίζει και να παρακολουθεί τα διάφορα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας των τροφίμων
- να παρακολουθεί και να επεμβαίνει, στο μέτρο των αρμοδιοτήτων του, στην επεξεργασία και συντήρηση τροφίμων (γραμμή παραγωγής εργοστασίου)
- να επεξεργάζεται και να συντηρεί τα βασικά γεωργικά προϊόντα
- να γνωρίζει τις ειδικότερες διεργασίες μέσω των οποίων συντελείται η μεταποίηση των ζωικών προϊόντων ώστε να παρακολουθεί βήμα προς βήμα τη διαδικασία παραγωγής τους
- να γνωρίζει τις ειδικότερες διεργασίες μέσω των οποίων συντελείται η μεταποίηση των φυτικών προϊοντων, ώστε να παρακολουθεί λεπτομερώς τη διαδικασία παραγωγής τους
- να εκτελεί εργασίες καθαρισμού, συντήρησης, λειτουργίας και απολύμανσης μηχανημάτων και γραμμών παραγωγής
- να ελέγχει σε στοιχείωδες επίπεδο την ποιότητα των προϊόντων, σε όλα τα στάδια επεξεργασίας τους, ώστε να είναι ασφαλή για τη δημόσια υγεία
- να γνωρίζει τα υλικά που πρέπει να χρησιμοποιούνται στις διάφορες συσκευασίες, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα του προϊόντος αλλά και η ασφάλεια του καταναλωτή
- να συσκευάζει, διακινεί και εμπορεύεται τα βασικά γεωργικά προϊόντα
- να γνωρίζει τα προβλήματα της δημόσιας υγείας που συνδέονται με τα τρόφιμα και τα απαραίτητα νομοθετικά και προληπτικά μέτρα ελέγχου της υγιεινής τους
- να εφαρμόζει τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων
- να εκτελεί εργασίες στην αποθήκευση και διακίνηση στο χώρο των τροφίμων
- να τηρεί βασικούς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στον εργασιακό του χώρο
- να γνωρίζει να συναλλάσεται
- να γνωρίζει και να χρησιμοποιεί τους βασικούς κανόνες της γεωργικής οικονομίας
Μαθήματα Ειδικότητας Τεχνολογίας και Ελέγχου Τροφίμων
|
Ημερήσια |
Εσπερινά (Γ' τάξη)
|
Εσπερινά (Δ' τάξη)
|
Μάθημα
|
Ώρες
|
Ώρες
|
Ώρες
|
Μεταποίηση Φυτικών Προϊόντων
|
3Θ+2Ε
|
3Θ+2Ε |
|
Μεταποίηση Ζωικών Προϊόντων
|
3Θ+2Ε
|
3Θ+2Ε
|
|
Αρχές Επεξεργασίας Τροφίμων
|
3Θ+3Ε
|
|
3Θ+3Ε
|
Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων
|
2Θ+2Ε
|
|
2Θ+2Ε
|
Συσκευασία Τροφίμων
|
2Θ+1Ε
|
|
2Θ+1Ε
|
Εισαγωγή στη Γεωργική Οικονομία
|
|
2Θ
|
|
Σύνολο
|
23 |
15 |
13
|
|