gototopgototop

gree

Επιλογές

Ευρωπαϊκά Προγράμματα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

diavgeia.gov.gr

Υπουργείο Παιδείας Διά Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

School Intrusion

Παιδαγωγικό Ινστιτούτο

Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας

Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

Αρχείο άρθρων


Αρχή | Γρίπη | Γρίπη | Ενημέρωση για τη νέα Γρίπη (Η1Ν1)

Ενημέρωση για τη νέα Γρίπη (Η1Ν1) PDF Εκτύπωση E-mail

 

Η νέα γρίπη Η1Ν1 ή νέα γρίπη ή νέα γρίπη Α (Η1Ν1) ή πανδημική γρίπη ομοιάζει πολύ με την εποχική ή κοινή γρίπη, η οποία είναι σε όλους γνωστό ότι μεταδίδεται στον πληθυσμό, κυρίως τους χειμερινούς μήνες και προκαλεί συνήθως ήπια νόσηση, χωρίς επιπλοκές. Η γρίπη Η1Ν1 ονομάσθηκε αρχικά και γρίπη των χοίρων γιατί ο ιός περιέχει γενετικά στοιχεία που είναι συχνά στους ιούς της γρίπης που μολύνουν τους χοίρους, αλλά η συγκεκριμένη ονομασία σταδιακά εγκαταλείφθηκε. Δεν υπάρχουν άλλωστε ενδείξεις ότι ο ιός αυτός κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στους χοίρους.


Ο ιός Α(Η1Ν1)2009 είναι ανθρώπινος ιός, για τον οποίο δεν υπάρχει προηγούμενη ανοσία στον πληθυσμό, παρά μόνο σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι έχουν εκτεθεί σε ιούς Α(Η1Ν1) που κυκλοφορούσαν πριν το 1957. Η μη ύπαρξη ανοσίας στον πληθυσμό είναι η κύρια αιτία που ο ιός αυτός προκάλεσε πανδημία γρίπης στον πλανήτη μας. Οι πανδημίες γρίπης καταγράφονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στην ιστορία. Τα χαρακτηριστικά τους περιλαμβάνουν την πρόκληση νόσου σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού κατά κύματα που διαρκούν 4-8 εβδομάδες και εμφανίζονται σε διαφορετικό χρόνο στις διάφορες γεωγραφικές περιοχές.


Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η νέα γρίπη Η1Ν1 λόγω της ταχείας μετάδοσής της είναι το αίτιο της τρέχουσας πανδημίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε νόσηση ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού (30-40%) και στη χώρα μας. Η νόσηση, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, θα είναι ήπια. Λόγω της συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού ατόμων, που θα νοσήσουν σε περίοδο λίγων εβδομάδων, αναμένονται προβλήματα τόσο στην κοινωνική λειτουργία (απουσία από την εργασία κ.λπ.), όσο και μεγάλη πίεση στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας της χώρας. Απαιτείται, λοιπόν, έγκαιρος σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της επερχόμενης πανδημίας με τη μορφή Εθνικού & τομεακών Σχεδίων Αντιμετώπισης Γρίπης.

Συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις για τη νέα γρίπη

1. Αν το παιδί απουσιάσει από το σχολείο με συμπτώματα γρίπης, κατά την επιστροφή του χρειάζεται να προσκομίσει βεβαίωση γιατρού ότι δε νοσεί πια;
Αν το παιδί απουσιάσει από το σχολείο με συμπτώματα γρίπης, δε χρειάζεται κατά την επιστροφή του να προσκομίσει βεβαίωση γιατρού ότι δε νοσεί.

2. Αν το παιδί απουσιάσει από το σχολείο με συμπτώματα γρίπης, πόσο διάστημα χρειάζεται να παραμείνει στο σπίτι ώστε να είναι βέβαιο ότι κατά την επιστροφή του δε θα μεταδώσει τον ιό; Αν κατά την επιστροφή του παρατηρηθεί ύπαρξη συμπτωμάτων, όπως βήχας, θα πρέπει να ενημερωθεί ο γονέας ώστε να παραμείνει και άλλο κατ οίκον;
Τα παιδιά που παρουσιάζουν γριπώδη συνδρομή παραμένουν στο σπίτι τους για όσες μέρες διαρκεί ο πυρετός και επιπλέον ακόμα ένα 24ωρο μετά την υποχώρησή του χωρίς χρήση αντιπυρετικών. Βήχας που επιμένει μετά την παρέλευση του προαναφερόμενου χρονικού διαστήματος δεν υποχρεώνει το μαθητή να παρατείνει την παραμονή του στο σπίτι.

3. Μπορούν να πραγματοποιούνται σχολικές εορτές και επισκέψεις σε κλειστούς χώρους (θέατρα, κινηματογράφους, μουσεία κτλ.);
Με τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα , δε συντρέχει λόγος ακύρωσης σχολικών εορτών και επισκέψεων σε κλειστούς χώρους.

4. Η μετακίνηση μαθητών με σχολικά λεωφορεία δημιουργεί, λόγω του ανεπαρκούς αερισμού, προβλήματα στην υγεία των μαθητών;
Εφόσον τα οχήματα μεταφοράς των μαθητών αερίζονται επαρκώς και καθαρίζονται κατά τον συνήθη τρόπο πριν και μετά την επιβίβαση των μαθητών , δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας για την υγεία των μαθητών.

5. Με ποιον τρόπο προμηθεύονται οι σχολικές μονάδες τα αντισηπτικά και τα άλλα υλικά των οποίων η προμήθεια απαιτείται από τις εγκυκλίους για την πρόληψη της διασποράς της νέας γρίπης;
Η προμήθεια αντισηπτικών και άλλων υλικών προβλεπόμενων από τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, δια βίου μάθησης και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης πραγματοποιείται από τις σχολικές μονάδες μέσω των σχολικών Επιτροπών. Το Υπουργείο Παιδείας, δια βίου μάθησης και Θρησκευμάτων απέστειλε προς όλες τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης χρηματικό ποσό ανάλογο με τον σύνολο των μαθητών και των εκπαιδευτικών της κάθε Διεύθυνσης, με σκοπό να διατεθεί στις αντίστοιχες σχολικές Επιτροπές όλων των σχολικών μονάδων.

6. Εάν το παιδί έχει κάνει το εμβόλιο της νέας γρίπης θα χρειαστεί να κάνει και το εμβόλιο της κοινής γρίπης;
Το εμβόλιο κατά της νέας γρίπης δεν παρέχει προστασία έναντι των στελεχών της εποχικής γρίπης . Για το λόγο αυτό, τα παιδιά που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου συνιστάται να εμβολιαστούν και για την εποχική γρίπη.
Οι ομάδες αυτές, όπως  περιγράφονται στη με αριθμ. Πρωτ. Υ1/Γ.Π.105420/15-9-2009 εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης  είναι:

  • Υγιή παιδιά 6 μηνών-5 ετών, για την αποφυγή ταυτόχρονης νόσησης από διαφορετικούς τύπους του ιού της γρίπης
  • Πάσχοντες από άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
  • Πάσχοντες από καρδιακή νόσο με σοβαρές καρδιοαιμοδυναμικές διαταραχές
  • Πάσχοντες από ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας)
  • Πάσχοντες από δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
  • Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki) για να ελαττωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη
  • Πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
  • Πάσχοντες από χρόνια νεφροπάθεια
  • Μεταμοσχευθέντες
  • Κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές Γυμνασίων ? Λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων, οίκων ευγηρίας).

7. Εάν το παιδί έχει κάνει εμβόλιο για πνευμονιόκοκκο κινδυνεύει από τον ιό της γρίπης εφόσον αυτός εξελιχθεί σε πνευμονία;
Η πνευμονία είναι μια πιθανή επιπλοκή της γρίπης ,που μπορεί να έχει αίτιο πέραν του πνευμονιοκόκκου και άλλα μικρόβια και ιούς (ακόμα και τον ίδιο τον ιό της νέας γρίπης). Το εμβόλιο κατά του πνευμονιοκόκκου προστατεύει από τη λοίμωξη από το συγκεκριμένο μικρόβιο ? αίτιο πνευμονίας.

8. Με ποιο τρόπο γίνεται η απολύμανση των σχολείων;
Η απολύμανση γίνεται σύμφωνα με την πρόσφατη εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας που τονίζει ότι: «Πέρα από τις συνήθεις εργασίες καθαρισμού, χρειάζεται συχνός καθαρισμός των   λείων επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (π.χ. πόμολα, χερούλια, κουπαστή από σκάλες ή κιγκλίδωμα, βρύσες κ.λ.π.) με κοινά καθαριστικά, δηλαδή υγρό σαπούνι και νερό ή διάλυμα οικιακής χλωρίνης 10% (ένα μέρος οικιακής χλωρίνης αραιωμένο σε 10 μέρη νερό) ή αλκοολούχο αντισηπτικό. Σημειώνεται ότι οι εργασίες καθαρισμού πρέπει να γίνονται με χρήση γαντιών και στολή εργασίας».

9. Οι διάφορες σχολικές δραστηριότητες (εκδρομές, πολιτιστικές εκδηλώσεις κ.λ.π.) αναστέλλονται;
Δεν υπάρχει ανάγκη για οιαδήποτε αναστολή δραστηριοτήτων λόγω της νέας γρίπης, ούτε συνίσταται κάτι τέτοιο από ελληνικούς και διεθνείς φορείς (ΚΕΕΛΠΝΟ, ΠΟΥ).

 
«  Μάρτιος 2024  »
ΔεΤρΤεΠέΠαΣάΚυ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


η ημέρα, η εβδομάδα του έτους

Χρήσιμα

Εγγραφές στα ΕΠΑΛ

Αντιστοιχία σχολείων - ειδικοτήτων

Οδυγός ΕΠΑΛ ΕΠΑΣ

Μεταθέσεις 2010

Αποσπάσεις εκπαιδευτικών

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2010