gototopgototop

gree

Επιλογές

Ευρωπαϊκά Προγράμματα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

diavgeia.gov.gr

Υπουργείο Παιδείας Διά Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

School Intrusion

Παιδαγωγικό Ινστιτούτο

Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας

Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

Αρχείο άρθρων


Αρχή | Άδεια Χωρίς Αποδοχές | Τύχη αποδοχών υπαλλήλων σε περίπτωση άδειας άνευ αποδοχών

Τύχη αποδοχών υπαλλήλων σε περίπτωση άδειας άνευ αποδοχών

Εγκύκλιος 2025207/2848/0022/18-04-1994 Γ.Λ.Κ.

Με αφορμή την αριθμ. 713/93 Γνωμοδότηση του Α` Τμήματος του Ν.Σ.Κ., την οποία σας κοινοποιούμε, και τα πρακτικά της 12ης Συνεδρίασης της 15.6.1993 του Α` Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αναφορικά με το αντικείμενο του θέματος, σας πληροφορούμε τα εξής:

1. Σύμφωνα με την ανωτέρω Γνωμοδότηση του Δ` Τμήματος του Ν.Σ.Κ. του οποίου η γνώμη της μειοψηφίας έγινε αποδεκτή από τον κ. Υφυπουργό των Οικονομικών οι αποδοχές της υπαλλήλου - μητέρας , η οποία βρίσκεται σε άδεια άνευ αποδοχών με βάση τη διάταξη της παρ. 5 του άρθρου 13 του Ν.2085/92 αποδίδονται κατά το χρόνο της άδειας αυτής στο Μ.Τ.Π.Υ. ως πόρος αυτού, ακαθάριστες, χωρίς την αφαίρεση των κρατήσεων υπέρ των διαφόρων ασφαλιστικών ταμείων.

 

2. Το Α` κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου με τα παραπάνω πρακτικά του έχει δεχθεί ότι καμία διάταξη νόμου δεν υποχρεώνει το Δημόσιο να καταβάλει τις εισφορές των εκπαιδευτικών που βρίσκονται σε άδεια χωρίς αποδοχές, με βάση τις διατάξεις της παρ. 1 κεφ. Ε` του άρθρου 16 του Ν. 1566/85, στα διάφορα επικουρικά ταμεία τους.

 

3. Σύμφωνα με το άρθρο 22 του Π.Δ. 422/81 ( Κώδικα Μ.Τ.Π.Υ.), στοιχ. Β`. τα ποσά που προέρχονται από κροτήσεις μισθού και άλλων αποδοχών πολιτικών υπαλλήλων που βρίσκονται σε άδεια χωρίς αποδοχές, αποτελούν πόρο του Μ.Τ.Π.Υ. με εξαίρεση την περίπτωση άδειας χωρίς αποδοχές των εκπαιδευτικών λειτουργών.

 

4. Κατόπιν των ανωτέρω, οι πολιτικοί υπάλληλοι και οι εκπαιδευτικοί λειτουργοί που βρίσκονται σε άδεια χωρίς αποδοχές θα αναφέρονται ως μισθοδοτούμενοι από την Υπηρεσία τους και οι ακαθάριστες αποδοχές των μεν πολιτικών υπαλλήλων θα περιέρχονται στο Μ.Τ.Π.Υ. ως πόρος αυτού και θα αποδίδονται κατά τη διαδικασία του άρθρου 31 του Π.Δ. 422/81, των δε εκπαιδευτικών λειτουργών στο Δημόσιο ως έσοδο αυτού στον Κ.Α.Ε. 3824, με σχετική αναγραφή του ποσού στην οικεία στήλη της μισθοδοτικής κατάστασης.

 

5. Στις περιπτώσεις που το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει στείλει φύλλα Μεταβολών και Ελλείψεων σε υπόλογους των Δ.Ο.Υ., για επιστροφή ποσών τα οποία αχρεωστήτως αποδόθηκαν στα ασφαλιστικά ταμεία από την παραπάνω αιτία, οι αρμόδιοι εκκαθαριστές αποδοχών θα αναζητήσουν τα ποσά αυτά από τα εν λόγω ταμεία και στη συνέχεια θα τα αποδόσουν ή στο Μ.Τ.Π.Υ. εφόσον αφορούν πολιτικούς υπαλλήλους, ή στο Δημόσιο εφόσον αφορούν εκπαιδευτικούς λειτουργούς.

 

6. Τονίζεται ότι οι ασφαλιστικές εισφορές ασφαλισμένου και εργοδότη που αναλογούν στο διάστημα εκείνο της απουσίας των υπαλλήλων, λόγω άδειας άνευ αποδοχών, το οποίο λογίζεται ως συντάξιμο από τις συνταξιοδοτικές διατάξεις των οικείων συνταξιοδοτικών τους φορέων, παρακρατούνται από τις αποδοχές των επομένων, από την επάνοδό τους στην Υπηρεσία μηνών ( δηλαδή, οι εισφορές που αναλογούν για το χρονικό αυτό διάστημα βαρύνουν τον υπάλληλο).

 

7. Οποιαδήποτε διαφορετική, μέχρι σήμερα, ρύθμιση του θέματος αυτού από την Υπηρεσία μας παύει να ισχύει.

 

8. Οι Διευθύνσεις Διοικητικού των Υπουργείων και των Νομαρχιών παρακαλούνται να κοινοποιήσουν την παρούσα στους προϊστάμενους των υπηρεσιών που είναι εκκαθαριστές αποδοχών, καθώς και στα υπό την εποπτεία τους Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α.

 
«  Μάρτιος 2024  »
ΔεΤρΤεΠέΠαΣάΚυ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


η ημέρα, η εβδομάδα του έτους

Χρήσιμα

Εγγραφές στα ΕΠΑΛ

Αντιστοιχία σχολείων - ειδικοτήτων

Οδυγός ΕΠΑΛ ΕΠΑΣ

Μεταθέσεις 2010

Αποσπάσεις εκπαιδευτικών

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2010