Υπολογισμός προϋπηρεσίας για χορήγηση αναρρωτικής άδειας |
Εγκύκλιος ΔΙΚΠΡ/Φ332/238/Α15041/18-12-1984
- Στο άρθρο 108 του Υπαλληλικού Κώδικα (Π. Δ. 611/1977) ορίζεται, μεταξύ των άλλων, ότι η αναρρωτική άδεια που δικαιούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν μπορεί να υπερβαίνει τον αριθμό τόσων μηνών όσα τα έτη της πραγματικής υπηρεσίας του υπαλλήλου αφού αφαιρεθεί κάθε φορά εκείνη η άδεια που χορηγήθηκε την τελευταία πενταετία. Εξ άλλου, στο άρθρο 186 του ίδιου Κώδικα ορίζεται ότι ο μόνιμος δημόσιος υπάλληλος που έχει τουλάχιστο τριετή πραγματική πολιτική δημόσια υπηρεσία τίθεται, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, σε διαθεσιμότητα λόγω νόσου, που παρατείνεται πέραν του επιτρεπόμενου χρόνου αναρρωτικής άδειας.
- Όπως συνάγεται από τα συνημμένα σχετικά έγγραφα, η προϋπηρεσία της καθηγήτριας για την οποία πρόκειται, παρασχέθηκε στο ΣΤ` Γυμνάσιο της Αθήνας και στο Γ` Γυμνάσιο Δάφνης, προφανώς, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου με τη μορφή του προσωρινού ή έκτακτου καθηγητή. Η προϋπηρεσία ιδιωτικού δικαίου υπολογίζεται για την ένταξη του προβλέπει το άρθρο 183 του Υπαλληλικού Κώδικα, όπως έχει δεχθεί το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Δημόσιας Διοίκησης, με το αρ.. 351/1983 Πρακτικό του, χωρίς να απαιτείται να είναι συντάξιμη, όρος που στη προκειμένη πάντως περίπτωση συντρέχει, αφού, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 12 παρ. 1 περ. και του Π.Δ/τος1041/1979 "Κώδιξ Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων" η προγενέστερη υπηρεσία ως προσωρινών ή έκτακτων καθηγητών λογίζεται συντάξιμη.
- Άμεση συνέχεια της ανωτέρω λύσης είναι το γεγονός ότι προκειμένου να εξευρεθούν τα χρονικά όρια της αναρρωτικής άδειας που δικαιούται η καθηγήτρια αυτή, ενόψει της ευχέρειας συνυπολογισμού στη τωρινή υπηρεσία της και της προϋπηρεσίας που έχει διανύσει, όπως συνάγεται από τα προεκτεθέντα, θα πρέπει, στη περίπτωσή της γα εφαρμοστεί το άρθρο 108 του Υπαλληλικού Κώδικα και όχι το άρθρο 112, και αν, η διάρκεια της νόσου υπερβαίνει τυχόν τα όρια αυτά, θα πρέπει να τεθεί σε διαθεσιμότητα, κατά τους όρους και τις προϋποθέσεις του άρθρου 186 του ίδιου Κώδικα.
Το γεγονός ότι η προϋπηρεσία της αυτή δεν έχει μέχρι σήμερα υπολογισθεί για ένταξη, δεν επηρεάζει τη λύση που προεκτάθηκε, γιατί η αναβλητική αίρεση της μονιμοποίησης μετά την πάροδο διετίας, υπό την οποία τελεί η ένταξή της αυτή, αφορά αποκλειστικά και μόνο την τελευταία αυτή υπηρεσιακή μεταβολή.
- Τέλος επισημαίνεται ότι ο όρος "μόνιμος" υπάλληλος του οποίου γίνεται μνεία στη διάταξη του άρθρου 186 του Υ.Κ. ανάγεται στην έννοια του μονίμου υπαλλήλου κατά την παρ. 4 του άρθρου 103 του Συντάγματος και περιλαμβάνει τόσο τους μονιμοποιηθέντες δοκίμους υπαλλήλους, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 87 του Υ.Κ. όσο και εκείνους οι οποίοι συνυπολογιζομένης και της προϋπηρεσίας που έχουν διανύσει, έχουν περισσότερο από τρία χρόνια υπηρεσία και δεν έχουν ενταχθεί, σύμφωνα με το άρθρο 183 του ίδιου Κώδικα, επειδή δεν έχουν συμπληρώσει διετή υπηρεσία στη νέα τους θέση, ώστε να μονιμοποιηθούν.
|