gototopgototop

gree

Επιλογές

Ευρωπαϊκά Προγράμματα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

diavgeia.gov.gr

Υπουργείο Παιδείας Διά Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

School Intrusion

Παιδαγωγικό Ινστιτούτο

Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας

Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

Αρχείο άρθρων


Αρχή | Άδεια Χωρίς Αποδοχές | Υγειονομική περίθαλψη εκπαιδευτικών κατά το χρόνο που βρίσκονται σε άδεια χωρίς αποδοχές, βάσει του άρθρου 16 του ν. 1566/85 (ΦΕΚ 167 Α` )

Υγειονομική περίθαλψη εκπαιδευτικών κατά το χρόνο που βρίσκονται σε άδεια χωρίς αποδοχές, βάσει του άρθρου 16 του ν. 1566/85 (ΦΕΚ 167 Α` )

Εγκύκλιος Α7α/11286/09-12-1987 ΥΓ.ΠΡΟΝΟΙΑΣ

 

Σας πληροφορούμε τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με το άρθρο 16 (παραγρ. ε) του ν. 1566/1985 ( ΦΕΚ 167) στους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μπορεί να χορηγείται άδεια χωρίς αποδοχές μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρία σχολικά έτη.

 

Η Υπηρεσία μας, ύστερα από αιτήσεις δύο ενδιαφερομένων, αναφορικά με το αν δικαιούνται ή όχι, υγειονομική περίθαλψη από το Δημόσιο, κατά τη διάρκεια της άδειας που πήραν βάσει των ανωτέρω διατάξεων, ζήτησε πληροφορίες από το Υπουργείο Παιδείας, σχετικά με το αν ο χρόνος αυτός θεωρείται χρόνος πραγματικής υπηρεσίας κ.λ.π.

Η Δ/νση Προσωπικού της Β/θμιας Εκπ/σης στο Δ2/29.462/19.11 .87 έγγραφο της μας παραθέτει την εξής άποψη του Υπουργείου Προεδρίας της Κυβέρνησης για το θέμα αυτό: " Κατά τη διάρκεια της χορηγούμενης κατά το άρθρο 16 του νόμου 1566/85, χωρίς αποδοχές άδειας, δεν διακόπτεται η υπαλληλική σχέση, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει.

Συνεπώς συνάγεται αβίαστα το συμπέρασμα ότι ο χρόνος αυτός θα πρέπει να λογίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας και θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας κατά τη διενέργεια προαγωγών". Επίσης με το ίδιο έγγραφο μας γνώρισε ότι κατά τη διάρκεια της ανωτέρω άδειας δεν καταβάλλονται κρατήσεις στα ταμεία.

Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι δεν διακόπτεται η υπαλληλική σχέση των εκπαιδευτικών, στους οποίους χορηγείται άδεια χωρίς αποδοχές και επομένως δικαιούνται υγειονομική περίθαλψη από το Δημόσιο, αφού , σύμφωνα με το άρθρο 1 του Β.Δ. 665/1962 ( ΦΕΚ 167( , το Δημόσιο υποχρεούται στην υγειονομική περίθαλψη των τακτικών δημοσίων πολιτικών υπαλλήλων κ.λ.π.

Όπως είναι γνωστό σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 3 του Β.Δ. 665/1962, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 3 του Π.Δ. 1223/81 ( ΦΕΚ 302) σε βάρος των πάσης φύσεως αποδοχών καθώς και σε βάρος των προσθέτων απολαβών και των κατ` αποκοπήν εξόδων κινήσεως των υπαλλήλων. που υπάγονται στις διατάξεις του διατάγματος αυτού, επιβάλλεται κράτηση 1% για δαπάνες νοσοκομειακής και εξωνοσοκομειακής περίθαλψης. Σύμφωνα με την παρ. 2 του ίδιου άρθρου, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 2 του Π.Δ. 133/1982 ( ΦΕΚ 20), η ανωτέρω κράτηση σημειώνεται στην οικεία μισθοδοτική κατάσταση ή ένταλμα πληρωμής και παρακρατείται κάθε μήνα κατά την πληρωμή.

Επειδή όμως, όπως προκύπτει από το ανωτέρω έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας, δεν καταβάλλονται κρατήσεις στα ταμεία, για να έχουν υγειονομική περίθαλψη οι εκπαιδευτικοί, που παίρνουν άδεια χωρίς αποδοχές, βάσει του άρθρου 16 του ν. 1566/85, θα πρέπει να καταβάλλουν οι ίδιοι την κράτηση 1% επί του συνόλου των αποδοχών που έλαβαν από την Υπηρεσία τους κατά τον τελευταίο μήνα της μισθοδοσίας τους, πριν από τη χορήγηση ή την παράταση της άδειας χωρίς αποδοχές.

Κάθε ενδιαφερόμενος ή ενδιαφερόμενη, για να έχει την υγειονομική περίθαλψη του Δημοσίου , κατά την διάρκεια της ανωτέρω άδειας, θα πρέπει να υποβάλει στην υπηρεσία σας αίτηση μαζί με τα εξής δικαιολογητικά:

α. κυρωμένο αντίγραφο απόφασης χορήγησης ή παράτασης άδειας χωρίς αποδοχές.

β. βεβαίωση του εκκαθαριστή των αποδοχών από την οποία να προκύπτει το σύνολο των ακαθάριστων αποδοχών, που έλαβε τον τελευταίο μήνα, πριν από τη διακοπή της πληρωμής του, λόγω χορήγησης ή παράτασης της άδειας χωρίς αποδοχές, και,

γ. τριπλότυπο είσπραξης Δημόσιου Ταμείου από το οποίο να προκύπτει ότι καταβλήθηκε η κράτηση του 1%, το ύψος των ακαθάριστων αποδοχών, βάσει της βεβαίωσης του εκκαθαριστή, το συνολικό ποσό που καταβλήθηκε καθώς και το χρονικό διάστημα για το οποίο καταβλήθηκε ( π.χ. 70.000 δρχ. ακαθόριστες μηνιαίες αποδοχές Χ 1% Χ 9 μήνες = 6.300 δρχ. ) Η κράτηση αυτή θα πληρώνεται εφάπαξ και στην αρχή κάθε σχολικού έτους, για το οποίο χορηγείται ή παρατείνεται η άδεια χωρίς αποδοχές.

Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος δεν ισχύει ο ανωτέρω χρονικός περιορισμός. Δηλαδή μπορούν οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί, που έχουν πάρει άδεια χωρίς αποδοχές, κατά το τρέχον σχολικό έτος, να ζητήσουν να έχουν υγειονομική περίθαλψη από το Δημόσιο, αφού όμως πληρώσουν την κράτηση του 1% από την ημερομηνία που έχει διακοπεί η μισθοδοσία τους μέχρι τη λήξη της άδειας αυτής, και αφού υποβάλλουν τα ανωτέρω δικαιολογητικά.

Ο αρμόδιος υπάλληλος της υπηρεσίας σας υποχρεούται να σημειώνει σε σελίδα των παρατηρήσεων του βιβλιαρίου νοσηλείας τον αριθμό και την ημερομηνία του τριπλοτύπου είσπραξης της κράτησης, το καταβληθέν για υγειονομική περίθαλψη ποσό καθώς και. το χρονικό διάστημα για το οποίο ισχύει το βιβλιάριο νοσηλείας. Τούτο θα ισχύει και για τα μέλη της οικογένειας αυτών, τα οποία θα δικαιούνται και αυτά υγειονομική περίθαλψη, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

 

 
«  Μάρτιος 2024  »
ΔεΤρΤεΠέΠαΣάΚυ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


η ημέρα, η εβδομάδα του έτους

Χρήσιμα

Εγγραφές στα ΕΠΑΛ

Αντιστοιχία σχολείων - ειδικοτήτων

Οδυγός ΕΠΑΛ ΕΠΑΣ

Μεταθέσεις 2010

Αποσπάσεις εκπαιδευτικών

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2010